SAĞLIKLI DİŞLER İÇİN İPUÇLARI
6 ayda bir diş hekimlerine muayene olmak oldukça yararlı olacaktır. Ülkemizde maalesef bu duruma önem verilmediği görülmektedir. Uygulanmayan yöntemler ağız içi iltihaplanma ve çürük gibi sorunlara yol açacaktır.
AĞIZ BAKIMINIZA ÖZEN GÖSTERİN!
Elbetteki ilk olarak ağız bakımınızı aksatmamanız ve temizliğine özen göstermeniz gerekmektedir. Günlük ritüel olarak yemeklerden sonra dişlerinizi fırçalamayı unutmayınız. Yemek sonrası diş ipe ve ağız gargarası kullanmakta oldukça faydalı olacaktır.
DİŞLERİNİZE ZARAR VEREBİLECEK ALIMLARDAN KAÇININ!
Dişlerimiz hassasiyet gösterebilir. Bu nedenle sert yiyeceklerin dişlerinizi kırma ve kalıcı hasar verme oranı yüksektir. Sert yiyeceklerden (fındık. ceviz gibi) kaçınmaya çalışın ve yiyecekleri aletleri ile kullanmaya özen gösterin.
ŞEKER ZARAR VERMEZ DEMEYİN!
Şekerli gıdalar aşırı tüketildiği takdirde çürümelere yol açabilir. Çalışınız. Zararlı gıdalar arasında ön kısımlarda yer almaktadır. Gün içerisinde şekerli gıda alımı yaptıysanız mutlaka dişlerinizi fırçalayınız. Çünkü kalıntılar diş yüzeyine yapışarak çürük oluşumunu başlatabilir.
BESLENMENİZE DİKKAT EDİN!
Elbette beslenme de diğer maddeler kadar önem arz ediyor. Dengeli beslenmeye çalışın, dengeli beslenmek vücudun mineral ve vitamin oranlarını karşılayacaktır. Bu da dişlerinizi güçlendirecektir. Yetersiz vitamin alımı dişlerinizi güçsüzleştirebilir. Dengeli beslenmek sadece dişlerinize sağlıklı bir görünüm vermekle kalmaz, aynı zamanda vücudunuzu dirençli tutar.
KONTROLLERİNİZİ YAPTIRMAYI UNUTMAYIN!
Düzenli beslenmenin yanı sıra düzenli muayene diş sağlığınızda sizlere yardımcı olacaktır. Hekim muayeneleri dişlerin tanı ve erken teşhisinde bulunur.
DİŞ FIRÇASI VE DİŞ MACUNU SEÇİMİNE DİKKAT ETMELİSİNİZ!
Dişlerinizin sağlığına dikkat ederken atlamamanız gereken bir diğer nokta diş fırçanızın diş yapınıza uymasıdır. Orta sertlikte olması uygun olacaktır. Uzun süreli diş fırça kullanımından kaçınmalısınız. 3 ayda bir değiştirmek sağlıklı olacaktır. 3 aydan daha kısa sürede dış fırçaları hasar görüyorsa diş fırçalama tekniğinde hata düzeyi olabilir. Diş macununu fırçaya küçük nohut büyüklüğünde uygulamak yeterli olacaktır.